ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ У ПРОЄКТУВАННІ ТА БУДІВНИЦТВІ ГОТЕЛЬНИХ ТА РЕСТОРАННИХ ОБ’ЄКТІВ
Анотація
Розглянуто можливості зниження енергоспоживання та підвищення енергоефективності. Розглянуто теоретичні основи енергоефективності, законодавче обґрунтування впровадження основних принципів енергоефективного господарювання, необхідність використання відновлюваних джерел енергії, інноваційних матеріалів, технологій, систем управління. Розглянуто переваги впровадження «зеленого» дизайну, використання систем рекуперації тепла, сучасних систем освітлення, будівельних матеріалів, автоматизованої системи управління як будівлями готельно-ресторанних закладів у цілому, так і їх окремими системами функціонування. Доведено, що актуальність та необхідність реформування енергетичної системи є чи не першочерговим завданням для держави та приватного бізнесу, що дозволить значно підвищити свої спроможності щодо перспектив мінімізації енергоспоживання, впроваджуючи необхідні заходи з енергоефективності. Метою статті визначено проведення аналізу сучасних тенденцій у сфері енергоефективності будівництва готельних та ресторанних об'єктів, розгляду практичних прикладів і перспектив розвитку в цій галузі та надання пропозицій щодо впровадження розглянутих підходів. Завданнями дослідження виступали: визначення основних принципів енергоефективного проєктування готельних та ресторанних об'єктів; аналіз використання відновлюваних джерел енергії; проведення аналізу щодо використання інноваційних матеріалів та технологій; характеристика застосування «розумних», автоматизованих систем управління будівлями (BMS) готельно-ресторанних закладів; розгляд використання можливостей «зеленого» дизайну; аналіз необхідності проведення енергетичного аудиту задля оцінки енергетичної ефективності споруд. Впровадження сучасних технологій освітлення, теплоізоляції та водовідведення сприяє досягненню високих стандартів енергоефективності, що, своєю чергою, підвищує комфорт та безпеку для гостей готелів та ресторанів. Розвиток енергоефективності у будівництві готельних та ресторанних об'єктів є складним, але перспективним напрямом. Це не лише питання зниження витрат, але й важлива частка глобальної стратегії боротьби зі зміною клімату, що вимагає відповідального ставлення до використання ресурсів та впровадження інноваційних технологій для збереження планети.
Посилання
2. Перегуда Є.В., Стойко О.М., Деревінський В.Ф., Семко В.Л., Мамонтов І.О., Місержи С.Д. Політика енергоефективності та енергозбереження як чинник національної консолідації : проблеми формування та реалізації : Монографія. Київ Тернопіль : «Бескиди», 2018. 203 с.
3. Язіна В., Вишнікіна О., Погребняк А. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. Вип.33. 2021. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2 021-33-60
4. Проведення енергетичного аудиту. Перша будівельна експертиза. https://pbe.ua/energo-certifikate-50
5. Чала В.С., Орловська Ю.В., Глущенко А.В. Європейські практики інвестування зеленого будівництва: підручник Д.: ПДАБА. 2023. 148 с.
6. Відновлювані джерела енергії / За заг. ред. С.О. Кудрі. Київ: Інститут відновлюваної енергетики НАНУ, 2020. 392 с.