ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ У ПРОЄКТУВАННІ ТА БУДІВНИЦТВІ ОБ’ЄКТІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Ключові слова: енергоспоживання, енергозбереження, енергоефективність, архітектурні рішення, інноваційні технології, інфраструктурна мережа, готельно-ресторанний бізнес.

Анотація

У статті досліджується вплив архітектурних рішень на енергоефективність об’єктів готельно-ресторанного бізнесу. Особлива увага приділяється питанням вибору матеріалів, орієнтації будівель, конструктивним рішенням, системам вентиляції та освітлення, а також інтеграції відновлюваних джерел енергії. Представлено аналіз сучасних архітектурних підходів, що сприяють зниженню енергоспоживання та забезпечують сталість готельно-ресторанного бізнесу. Метою статті є дослідження аспектів впливу архітектурних рішень у проєктуванні та будівництві закладів готельно-ресторанного бізнесу на їх енергоефективність. Надано характеристику впливу зовнішніх факторів території розміщення закладу та його орієнтації відносно сторін світу. Визначено конструктивні можливості зменшення тепловтрат. Проведено аналіз систем вентиляції та кондиціонування приміщень. Наведено приклади використання відновлюваних енергетичних джерел. Доведено переваги автоматизації системи управління будівлею. Визначено роль якості системи освітлення у підвищенні енергоефективності. Проведено аналіз використання екологічно чистих матеріалів. Охарактеризовано сучасні енергозберігаючі технології та інноваційні матеріали. Проведено аналіз впливу енергоефективності на прибутковість бізнесу. Надано рекомендації щодо можливості підвищення енергоефективності та оптимізації енергоспоживання шляхом впровадження запропонованих архітектурних рішень як у процесі проєктування закладів сфери гостинності, так і під час їх будівництва. Результати дослідження підкреслюють важливість інтеграції енергоефективних технологій на ранніх стадіях проєктування та в процесі експлуатації будівель.

Посилання

1. Апатенко Т. М. Проєктування об’єктів готельно-ресторанного господарства : конспект лекцій для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної і заочної форм навчання зі спеціальності 241 Готельно- ресторанна справа галузі знань 24 Сфера обслуговування; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. 45 с.
2. Pohrebniak, A. V., Yazina, V. A., Sabirov, O. V., Markov, I. Y. 2023. Sports nutrition of young athletes in similar facilities of hotel accommodation in Ukraine. Systems and Technologies, 65(1), рр. 147–153.
3. Язіна, В., Вишнікіна, О., Погребняк, А. 2021. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство, (33). URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60
4. Климчук А.О., Левицька І.В., Тарасюк Г.М. Проектування підприємств готельно-ресторанного бізнесу: навч. посібник. Житомир : Державний університет «Житомирська політехніка», 2023. 302 с.
5. Проектування готелів. URL: http://www.pskopora.com.ua/ru/proectorovanie-hotels.html
6. Пасивний будинок – енергія архітектури та технологій. URL: https://ecopanua.com/passivnyj-domsinergiya-arhitektury-i-tehnologij/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_content=gid||aid||placement|&utm_term=&utm_campaign=21111066636_A_Performance_Max&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw_ZC2BhAQEiwAXSgClm5XMQNa3APvloogiOclNCN7ut0SmPyHJbMGmh47X3IjWemco5piDRoCIDwQAvD_BwE
Опубліковано
2024-12-18
Як цитувати
Погребняк, А. В., Кучер, М. М., Сабіров, О. В., Гриценко, А. В., & Зінченко, Г. К. (2024). ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ У ПРОЄКТУВАННІ ТА БУДІВНИЦТВІ ОБ’ЄКТІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Системи та технології, 68(2), 190-196. https://doi.org/10.32782/2521-6643-2024-2-68.23
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають