ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ
Анотація
Стаття присвячена вивченню менеджменту харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства. Було розглянуто поняття харчової безпеки та визначено його структурні елементи. Було встановлено основні принципи менеджменту харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства. Проаналізовано відповідні сучасні міжнародні організації, їх діяльність та важливість впливу на харчову безпеку. Визначено основні документи на державному рівні, що відповідають за регулювання харчовою безпекою. Розглянуто основні інциденти порушення харчової безпеки та шляхи їх усунення. Доведено актуальність проблеми удосконалення менеджменту харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства. Вивчено ключові проблеми у галузі харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства та визначено перспективи розвитку харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення менеджменту харчової безпеки на підприємствах ресторанного господарства. Харчова безпека є дуже важливою для ресторанного господарства та включає в себе правильне зберігання, готування та обробку їжі, щоб уникнути ризику захворювання гостей. Підприємства ресторанного господарства повинні дотримуватись високих стандартів гігієни, перевіряти якість продуктів і контролювати температуру зберігання. Також важливо навчати персонал правилам безпеки їжі та регулярно перевіряти усі процеси, пов'язані з приготуванням та подачею їжі. Забезпечення харчової безпеки допомагає зберегти репутацію закладу, забезпечити задоволення клієнтів та уникнути проблем з органами регулювання щодо санітарних норм. Харчова безпека в закладках ресторанного господарства є критичним аспектом, оскільки вона прямо пов'язана зі здоров'ям та безпекою споживачів. Основні аспекти важливості харчової безпеки включають: здоров'я споживачів, репутація закладу ресторанного господарства, відповідність діючому законодавству, зниження фінансових ризиків, збереження якості продуктів. Для успішного менеджменту харчовою безпекою в закладах ресторанного господарства важливо застосовувати системний підхід.
Посилання
2. Бєляєва С. С., Бишовець Л. Г., Куракін О. Б. Нормативно-правове регулювання безпечності та якості харчових продуктів в Україні в сучасних умовах. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: збірник наукових праць ХДУХТ. Харків, 2020. С. 257–268.
3. Бородай А. Б., Басова Ю. О., Наконечна Ю. Г. Сучасні тенденції у сфері харчової безпеки. Економічний, організаційний та правовий механізм підтримки і розвитку підприємництва : колект. монографія. Полтава, 2021. С. 212–221.
4. Давидова О.Ю. Управління якістю продукції та послуг у готельно-ресторанному господарстві : підручник / ред. І. Іванченко. Харків, 2018. 488 с.
5. ДСТУ ISO 45001:2019. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/ doc-page.html?id_doc=88004
6. Запотоцька О.В. Поняття засобів публічного адміністрування у сфері безпечності та якості харчової продукції. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2018. Вип. 4. С. 112–115.
7. Мостова А. Д. Зарубіжний досвід державного регулювання забезпечення продовольчої безпеки. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Т. 2, № 26. С. 7–14.
8. Оверковська Т.К. Правове регулювання безпечності продуктів харчування. Підприємство, господарство і право. 2018. № 4 (63–64). С. 109–114.
9. Development, implementation, certification of HACCP system. URL: https://center-ltd.com.ua/en/development-implementation-certification-of-haccp-system/
10. Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://www.fao.org/home/en
11. United Nations Children's Fund. URL: https://www.unicef.org/
12. World Health Organization (WHO). URL: https://www.who.int/
13. 8 steps to build a strong Food Safety Management System. URL: https://www.navitassafety.com/foodsafety-management-system-guide/