ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Анотація
У статті розкрито сутність управління операційною діяльністю підприємства ресторанного господарства. Розглянуто функції управління виробництвом на підприємстві ресторанного господарства. Проаналізовано стан та проведено оцінку ефективності операційної діяльності ресторанного підприємства. Встановлено основні показники, що характеризують виробничу потужність операційної системи на підприємствах ресторанного господарства. Систематизовано показники, що підвищують ефективність використання виробничих потужностей та показники, що характеризують організаційно-технічний рівень виробництва. Сформовано групи показників ефективності виробництва. Доведено, що для оперативного управління закладом ресторанного господарства необхідні показники вимірювання таких факторів, як: якість продукції; інновації; витрати; швидкість процесів; гнучкість. Розглянуто основні фактори, що впливають на рівень задоволення потреб споживачів продукції ресторанного господарства. Визначено та обґрунтовано напрямки підвищення ефективності управління операційною діяльністю підприємства ресторанного господарства. Визначено, що найбільш узагальнюючим показником ефективності операційної діяльності ресторанного підприємства доцільно вважати рентабельність його операційної діяльності. Сутність управління операційною діяльністю ресторану полягає в забезпеченні ефективного функціонування всіх аспектів бізнесу, пов'язаних з його повсякденною діяльністю. Основні аспекти такого управління включають в себе: процеси та операції; якість продукції і сервісу; управління персоналом; фінансове управління; управління ризиками та безпекою; стратегічне планування та розвиток бізнесу. Ці аспекти допомагають забезпечити ефективне та стабільне функціонування ресторану, забезпечуючи задоволення потреб клієнтів, оптимізацію витрат і досягнення бізнес-цілей.
Посилання
2. Капінос Г.І., Бабій І.В. Операційний менеджмент : навч. посіб. К. : «Центр учбової літератури», 2013. 352 с.
3. Кравцов С.С. Система операційного менеджменту ресторану: структура та вимоги до розробки. Ефективна економіка. 2018. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/6_2018/60.pdf
4. Маховка В.М., Шаренко Ю.О., Тузніченко О.Ю. Особливості управління підприємствами ресторанного господарства. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. URL: http://vestnikeconom.mgu.od.ua/journal/2018/34-2018/6.pdf
5. Наумчук А.В., Стаднюк Т.В. Стратегічний аналіз в системі управління операційною діяльністю підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. Вип. 6. 2015. URL: http://global-national.in.ua/archive/6-2015/177.pdf
6. Пєнська І.О. Організація планування операційної діяльності на підприємствах. Ефективна економіка. 2021. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2021/102.pdf
7. Петрушка Т.О., Ємельянов О.Ю., Курило О.Б. Підвищення ефективності господарської діяльності як чинник економічного розвитку підприємств. Ефективна економіка. 2020. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/12_2020/73.pdf
8. Саричев Д.О. Управління ефективністю операційної діяльності підприємства. Стратегія економічного розвитку України : зб. наук. пр. 2012. № 30. С. 136–144.
9. Стамат В.М. Сучасні тенденції менеджменту ресторанного бізнесу. Modern Economics. № 36. 2022. С. 130–136. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/issue/36-2022/stamat.pdf
10. Тульчинська С.О., Погребняк А.Ю., Крашевська Т.О. Детермінанти ефективності операційної діяльності підприємства. Економічний вісник НТУУ «Київський політехнічний інститут». № 26. 2023. С. 90–95.