СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ МОЛОДИХ СПОРТСМЕНІВ В АНАЛОГІЧНИХ ЗАСОБАХ РОЗМІЩЕННЯ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Ключові слова: аналогічні засоби розміщення, бази відпочинку, літні табори, молоді спортсмени, правильне харчування, спортивне харчування.

Анотація

У статті розглянуто літні табори та бази відпочинку, що є популярними місцями для проведення тренувань для молодих спортсменів. Але якщо не дотримуватись певних правил щодо спортивного харчування, можна зіпсувати всю роботу, яку вони зробили протягом року. Спортивне харчування включає в себе правильний баланс білків, жирів та вуглеводів, а також вітамінів та мінералів. Діти та підлітки, які займаються спортом в літній період, зазвичай перебувають на тренуваннях та змаганнях довше, ніж у звичайному режимі. Тому важливо забезпечити їм належне спортивне харчування для підтримки енергетичних потреб організму та забезпечення необхідних вітамінів та мінералів. Перш за все, слід звернути увагу на раціон та дотримуватись правильного співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Білки потрібні для підтримки м’язової маси та відновлення тканин після тренувань. Жирі дають енергію та впливають на гормональний баланс. Вуглеводи є головним джерелом енергії для організму. Важливо включати до раціону продукти, що містять різноманітні білки (рибу, м’ясо, яйця, сою, тофу, гречку, бобові), жирні кислоти (рибу, оливкову та лляну олію, насіння та горіхи) та вуглеводи (овочі, фрукти, каші). Зважаючи на те, що діти та підлітки перебувають у стадії активного зростання та розвитку, важливо забезпечити достатню кількість енергії та поживних речовин, необхідних для росту та розвитку організму. Наші дослідження показали, що витрати енергії дітей та підлітків можуть значно відрізнятися в залежності від віку, статі, ваги та рівня фізичної активності. Тому важливо враховувати ці особливості при розробці індивідуальних раціонів для кожного спортсмена. Раціон спортсмена повинен містити достатню кількість білків, які є основою для будівництва та ремонту м’язової тканини. Рекомендована кількість білка для дітей та підлітків становить від 1,0 до 1,5 грамів на кілограм маси тіла на день, залежно від рівня фізичної активності. Найкращі джерела білка – м’ясо, риба, молочні продукти, яйця та соя.

Посилання

1. Вітамін D: нові дослідження про важливість захисту імунітету. URL: https://belok.ua/blog/ua/vitamind- novi-doslidzhennya/
2. Основи спортивного харчування : навчально-методичний посібник / укл. : П.І. Горюк, А.В. Гакман. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2018. 74 с.
3. Особливості харчування спортсменів. URL: https://harchi.info/articles/osoblyvosti-harchuvannya- sportsmeniv
4. Пазичук О.O. Аналіз структури добового раціону харчування кваліфікованих стрільців з лука що тренуються у спеціалізованих закладах Львова. Український журнал медицини, біології та спорту. 2019. Т. 4, № 3(19). С. 20–25.
5. Позиція Академії харчування та дієтології США стосовно вегетаріанських дієт. URL: http:// www.veganhealth.in.ua/p/2016.html?m=1
6. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. URL: https://journals.humankinetics.com/ configurable/content/journals$002fijsnem$002fijsnem-overview.xml?t:ac=journals%24002fijsnem%24002fijsnemoverview. xml
Опубліковано
2023-07-14
Як цитувати
Погребняк, А. В., Язіна, В. А., Сабіров, О. В., & Марков, І. Ю. (2023). СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ МОЛОДИХ СПОРТСМЕНІВ В АНАЛОГІЧНИХ ЗАСОБАХ РОЗМІЩЕННЯ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ. Системи та технології, 65(1), 147-153. https://doi.org/10.32782/2521-6643-2023.1-65.18
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА