СТАНДАРТИЗАЦІЯ В СФЕРІ ГОСТИННОСТІ – НЕОБХІДНІСТЬ СУЧАСНОСТІ Й ФАКТОР ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ
Анотація
Стаття присвячена проблемам в сфері гостинності – конкурентоздатності, інвестиційної привабливості, що пов’язані з недостатнім рівнем стійкості, відсутністю гарантій та недотриманням стандартів світового рівня. Авторами дослідження розглянути системи стандартизації та сертифікації різних рівнів, що сьогодні є невід’ємною частиною діяльності учасників ринку гостинності. В статті наведено основні тенденції ринку готельно-ресторанного бізнесу: активне відновлення попиту на послуги гостинності, поєднання роботи на відпочинку («bleisure’ stays»), гіперперсоналізація попиту, турбота про здоров’я, що потребують від учасників галузі додаткових зусиль і коштів. Безперечним підтвердженням якості послуг, управління на підприємстві є дотримання стандартів і норм, показники яких направлені на досягнення цілей сталого розвитку, підприємства, галузі, регіону та країни в цілому. В статті розглянуто особливості стандартів ESRS, IFRS S1 та IFRS S2, набір індикаторів Hotel Sustainability Basics, галузеві критерії GSTC, стандарти ISO. Не втрачають свою актуальність стандарти, завдяки яким контролюється якість в різноманітних сферах уже не одне десятиліття, а також, на вимогу сучасних проблем, розробляються нові. Стандарти IFRS S1 та IFRS S2, що були видані лише минулого року, націлені на дотримання підприємствами курсу досягнення Цілей сталого розвитку. Стандарти покликані сформувати довіру та впевненість у діяльності підприємств, допомогти знайти спільну мову щодо впливу кліматичних ризиків між інвесторами та бізнесами. Авторами наведено основні проблемні моменти процесів стандартизація для українського ринку гостинності та подальші перспективи розвитку галузі. Наголошено, що дотримання стандартів різних рівнів та направленостей закладами гостинності – не лише надає гарантії споживачам, під час прийняття рішення про купівлю послуги, але й виступає гарантом сталості та перспективності для інвесторів, що приймають рішення інвестувати нові проекти готельно-ресторанного бізнесу. Такі кроки допоможуть якнайшвидшому відновленню та сталому розвитку вітчизняних підприємств сфери гостинності, зайняття вигідних конкурентних позицій на світових ринках.
Посилання
2. Грабар М. В. Категоризація готелів в Україні: регіональний аспект. Економіка. Фінанси. Право. 2018. № 4. С. 40–44.
3. Управління розвитком туризму та гостинності на основі співпраці з міжнародними організаціями / за ред. І. Л. Сазонця. Дніпро: ВНПЗ ДГУ, 2023. 213 с.
4. Терещук Н.В. Вплив екологічної сертифікації на рейтинг готелів з боку клієнтів. Інфраструктура ринку. 2022. № 65. Режим доступу: http://www.marketinfr.od.ua/uk/65-2/
5. Bondar I., Shchoholieva I., Sokolovskiy V., Maliuga L., Tereshchuk N. Prerequisites for the ecologization of recreational and tourist activities in Ukraine. IOP Conference Series: Earth and Environmental Sciencethis link is disabled, 2023, 1126(1). Режим доступу: https://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/9940
6. Шикіна О.В. Сучасні тенденції розвитку категорійних готелів України. Вісник соціально-економічних досліджень. Економіка туризму та готельно-ресторанна справа. 2021. № 2 (77). DOI: 10.33987/vsed.2(77).2021.163-179
7. Slors A. Hotel industry trends and developments for 2024. Glion Institute of Higher Education. Режим доступу: https://www.glion.edu/magazine/hotel-industry-trends-and-developments-for-2024/
8. Commission delegated regulation (EU) 2023/2772 of 31 July 2023 supplementing Directive 2013/34/EU of the European Parliament and of the Council as regards sustainability reporting standards. Режим доступу: Commission Delegated Regulation (EU) 2023/2772 of 31 July 2023 supplementing Directive 2013/34/EU as regards sustainability reporting standards
9. Додаток Д. Commission delegated regulation (EU) 2023/2772 of 31 July 2023 supplementing Directive 2013/34/EU of the European Parliament and of the Council as regards sustainability reporting standards.
Режим доступу: Commission Delegated Regulation (EU) 2023/2772 of 31 July 2023 supplementing Directive
2013/34/EU as regards sustainability reporting standards
10. Hotel Sustainability Basics. Режим доступу: https://wttc.org/initiatives/hotel-sustainability-basics
11. Booking.com 2023 Sustainable Travel Report. Режим доступу: Booking.com 2023 Sustainable Travel Report
12. Kester J. The Cayman Islands’ Only Five-Star Hotel Is Back After A Massive Renovation. Forbes. Режим доступу: https://www.forbes.com/sites/forbestravelguide/2022/07/08/the-cayman-islands-only-five-star-hotel-isback-after-a-massive-renovation/
13. Joe Pike Cayman Islands Tourism Is Sizzling. April 11, 2023. Режим доступу: https://www.caribjournal.com/news/
14. The Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Режим доступу: https://www.gstcouncil.org
15. The Ritz-Carlton, Grand Cayman. Режим доступу: https://www.ritzcarlton.com/en/hotels
16. ISO. Режим доступу: https://www.siscertifications.com/iso-certification-hotel-restaurant-and-leisureservice/
17. Державне агентство розвитку туризму в Україні. Режим доступу: https://www.tourism.gov.ua/.
18. Огляд готельного ринку 2024. Ribas Hotels Group. Режим доступу: https://ribashotelsgroup.ua/